Workum bestond op 10 april 2014 precies 75 jaar. ,,Een promotie is het mooiste cadeau dat de jongens kunnen geven.”

Met een licht theatrale zucht zet Peter Lammers een kartonnen doos op tafel in de bestuurskamer. ,,Zo”, zegt de voorzitter van Workum. ,,Jij wilde iets weten over onze club?”

Naast Lammers is Dirk Wielinga aangeschoven om het verhaal van de derdeklasser te vertellen. Wielinga is volgens Lammers de peetvader van de club. Hij voetbalde in het eerste elftal, toen de club nog speelde tegen bolwerken als ONS Sneek, Harkemase Boys en Oranje Nassau.

,,Ik weet nog dat ik als jong ventje mee mocht naar de uitwedstrijd tegen Excelsior ’31, in Rijssen”, vertelt Wielinga over de jaren ‘60. ,,Geweldig, wat een happening was dat! De voorzitters van die tijd waren statige figuren. Zij bepaalden wanneer de derde helft was afgelopen.”

Terreinonderhoud

Meer dan op het veld – ‘Ik voetbalde maar een paar jaar in het vlaggenschip’ – had Wielinga zijn waarde langs de zijlijn. Er volgt een opsomming van gastheer op de wedstrijddagen tot een contactpersoon van de vereniging bij de gemeente en KNVB. ,,Ik heb hier bijna alles wel gedaan”, vat Wielinga zijn portefeuille samen.

Ondertussen spit Lammers de archieven door. Plakboeken met oude krantenverslagen liggen op tafel. ,,Kijk jongens, dit is mooi”, lacht Lammers. Hij toont een begroting uit 1944. Workum denkt zich dat seizoen met ruim vierduizend gulden te kunnen bedruipen. ,,We waren 460 gulden kwijt aan terreinonderhoud”, prevelt Lammers. ,,Daar kopen we nu niet eens onze ballen voor.”

Wat opvalt is dat Workum bijna een kwart van het budget doneerde. ,,De club gaf geld, zodat mensen in Haarlem de hongerwinter konden doorkomen”, leest Lammers. Daar is voorzitter toch even stil van. ,,We zijn altijd een zuinige- maar ook een heel sociale vereniging geweest.”

In het weekend van 11, 12 en 13 april pakte Workum groots uit. Wim Kieft en Bas Nijhuis gaven een lezing in de stad. Zaterdag speelde Lucky Ajax op het hoofdveld aan de Spoardyk. ,,Menzo op doel, de gebroeders Witsche doen mee – net als onder meer Tahamata, Babangida en Wamberto”, vertelt Lammers. ,,We hebben honderden kaarten verkocht.”

Tweede klasse?

Lammers komt uit de randstad, maar woont al 37 jaar in Workum. Hij is sinds elf jaar voorzitter. ,,Die jaren zijn voorbijgevlogen”, zegt Lammers. ,,Workum is, als puntje bij paaltje komt, een club waarbij mensen lief en leed met elkaar delen. Dat is voor zo’n kleine gemeenschap verschrikkelijk belangrijk.”

,,In al die jaren heb ik slechts één keer een vervelend incident meegemaakt”, vervolgt Lammers. ,,Dat zegt veel. Wij hebben hier vrijwel nooit gezeik met spelers, trainers of scheidsrechters.”

Ook op sportief vlak gaat het goed met Workum. De jonge ploeg staat het in de top van de derde klasse, achter DWP en Nijland. Bovendien heeft Workum al een periodetitel op zak. ,,We zitten sinds 2012, toen we een kunstgrasmat kregen, echt in de lift”, beaamt Wielinga. ,,Met goede trainers en leiders krijgen we steeds betere jeugd- en dus een beter eerste elftal.”

En hoe mooi zou het zijn als dit seizoen de ultieme bekroning volgt. ,,Een terugkeer naar de tweede klasse – in ons jubileumjaar”, droomt Wielinga hardop. ,,Dat is het mooiste cadeau dat de jongens kunnen geven.”

,,Ik garandeer je dat we op een hoger niveau prima meedraaien”, besluit Lammers. ,,We hebben dit seizoen regelmatig tegen tweedeklassers geoefend. Die elftallen bieden wij goed partij. Promoveren zou geweldig zijn – maar lukt het niet, dan proberen we het volgend jaar gewoon opnieuw.”

Foto: Henk Jan Dijks